Polonia vrea să își facă cea mai puternică ARMATĂ din Europa. Pe ce se bazează autoritățile de la Varșovia

Polonia vrea să își facă cea mai puternică ARMATĂ din Europa. Pe ce se bazează autoritățile de la Varșovia
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 09/09/2023, 17:52
Actualizat: 09/09/2023, 18:02

Polonia și-a propus să capete supremația militară pe continentul european, bazându-se pe mai multe contracte consistente.

Conducerea partidului de la putere, Lege şi Justiţie (PiS), a anunțat recent că Polonia va deține cea mai puternică armată din Europa, în decurs de doi ani, ca urmare procesului extins de modernizare a dotării existente și a întăririi masive a trupelor.

De la începutul războiului în Ucraina, armata a devenit una dintre cele mai importante teme de discuție în Polonia, țară care se pregătește pentru riscul extinderii conflictului la granița sa.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică, încât nici să nu fie nevoită să lupte datorită forței sale”, spunea premierul Mateusz Morawiecki, în noiembrie, la sărbătorirea independenței față de Uniunea Sovietică, potrivit spotmedia.ro.

El a promis că țara va avea „cele mai pașnice forțe din Europa”.

„Vrem pace și dacă asta vrem, trebuie să ne pregătim de război – iar pentru asta întărim armata poloneză, spre deosebire de cei care au guvernat până în 2015”, a subliniat ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.

Cele mai puternice armate din Europa – după cea a Rusiei – sunt acum cele din Marea Britanie, Franța și Italia, Potrivit Global Firepower’s 2023 Military Strength Ranking.

Poziția militară a Marii Britanii se datorează în principal efectivelor sale și a forței aeriene, în timp ce Franța contează pe o flotă vastă de elicoptere și mai multe distrugătoare navale, în timp ce Italia are 404 elicoptere și două portavioane.

Polonia e pe locul cinci în acest clasament, dar tocmai și-a propus să preia poziția de lider.

„Polonia se află într-o stare de tranziție, a făcut comenzi pentru zeci de vehicule americane, germane și sud-coreene și și-a mărit cheltuielile pentru apărare la peste 3% din PIB”, menționează Frank Ledwidge, avocat și fost ofițer militar care a servit în Balcani, Irak și Afganistan.

Anul trecut, președintele Poloniei, țară membră a NATO din 1999, a promulgat legea care îi permite Guvernului să aloce 3% din PIB pentru Apărare, în 2023, cu un punct procentual mai mult decât ceea ce alocă ceilalți membri ai alianței.

Prin comparație, Germania s-a angajat recent să-și crească cheltuielile de apărare pentru a ajunge măcar la nivelul de 2% stabilit pentru membrii NATO.

Dacă vicepremierul polonez Jarosław Kaczyński se menține pe linia anunțată de conducerea partidului Lege şi Justiţie, cheltuielile militare ale Poloniei ar urma să crească până la 5% din PIB în următorul deceniu, așa cum a indicat acesta.

Polonia a anunțat o achiziție masivă de echipament militar modern, precum și o amplă campanie de recrutare a 150.000 de oameni în următorii zece ani.

Efectivele vor urca astfel de la 120.000 de militari, plus 36.000 de membri ai forțelor de apărare teritorială la 300.000 de oameni în 2035.

Cu noii recruți, Polonia va forma șase divizii blindate noi, în timp ce Franța și Germania au câte două, iar Marea Britanie are numai una.

Polonia a cumpărat și peste 1.000 de tancuri noi și 600 de piese de artilerie, în principal din Coreea de Sud și Statele Unite. Astfel, Polonia va avea o putere de foc mai mare decât cea a Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei la un loc.

În iulie, armata poloneză a primit 33 de tancuri noi M1 Abrams, ceea ce înseamnă doar o mică parte din comanda de 4,5 miliarde de euro pentru 250 de bucăți.

De asemena, Varșovia așteaptă să primească și cea mai mare parte din cele aproape 1.000 de tancuri de luptă K2 Black Panther, contractate în Coreea de Sud. Deocamdată, a primit doar 10.

Până în 2025, vor mai veni cam 180 de bucăți, în valoare de 3,16 miliarde de euro, iar restul de 820 vor fi produse în Polonia, sub licență achiziționată din Coreea de Sud, valabilă pentru următorii zece ani.

În ceea ce privește artileria, Polonia a cheltuit 9,2 miliarde de euro cu care a cumpărat 468 lansatoare de rachete HIMARS de același tip pe care armata ucraineană le folosește cu succes contra Rusiei.

Proaspăt intrată în NATO, Finlanda aduce în cadrul alianței una dintre cele mai puternice armate din Europa și plănuiește să aloce 6 miliarde de euro, adică 2,3% din PIB, pentru apărare în 2024, cu 116 milioane de euro mai puțin decât este de așteptat să cheltuiască anul acesta.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată